Redigeren

Iedere schrijver heeft dezelfde blinde vlek: je eigen teksten redigeren lukt niet. Je kent je eigen verhaal inmiddels al aardig uit je hoofd, dus je leest wat je verwacht te lezen. Hierdoor zie je niet meer waar je tekst onduidelijk of langdradig is, en kijk je over de taalfouten heen.

Er zijn wel trucjes, zoals je tekst hardop voorlezen. Of hem een paar dagen laten liggen, zodat je hem al half vergeten bent. Maar ook dan is de kans groot dat je verhaal niet zo duidelijk of aantrekkelijk overkomt als jij voor ogen had. Of dat je nog wat fouten laat staan.

Een meelezer ziet meer. Als freelance redacteur vervul ik deze rol met plezier. Ik heb een scherpe blik en ervaring met het redigeren van teksten in verschillende genres: informatief, wetenschappelijk, literair en commercieel.

Elke tekst die ik redigeer controleer ik op:

 • Stijl


  Ik zorg dat de toon van je tekst goed is afgestemd op je lezers. Langdradige teksten maak ik vlotter en ik gebruik zo veel mogelijk actieve zinnen.
 • Structuur


  Is de opbouw van de tekst duidelijk voor de lezer? Ik check of de belangrijkste informatie op de juiste plek staat. Als het nodig is voeg ik signaalwoorden toe of stel ik kopjes voor.
 • Consistentie


  Ik controleer of je overal dezelfde aanspreekvorm gebruikt en niet heen en weer springt tussen een formele toon en jip-en-janneketaal.
 • Grammatica en spelling


  Je krijgt van mij alleen foutloze teksten terug. Kromme zinnen buig ik recht en ik zet alle werkwoorden in de juiste tijd en vorm. Ik pas de officiële spelling toe, zet de leestekens waar ze horen en schrap dubbele spaties. Ook check ik alle namen van personen en woonplaatsen.
 • Opmaak


  Is de tekst al opgemaakt? Dan controleer ik of de woorden goed worden afgebroken, de aanhalingstekens dezelfde opmaak hebben en de afbeeldingen zijn uitgelijnd met de tekst.

Ik werk meestal met ‘wijzigingen bijhouden’ (of ‘track changes’), zodat je precies ziet wat ik heb aangepast. Als ik vragen heb plaats ik deze in opmerkingen in de tekst. Wil je een traditionele redacteur met rode pen? Geen probleem, ik corrigeer ook op papier (in elke kleur die je maar wilt).

Top